Nieuws
Posted in

Overboekingen binnenkort realtime verwerkt

overboekingen-pinaccessoires
Posted in

Boek je geld over in slechts enkele seconden!
Maak jij regelmatig betalingen over per bankoverschrijving ? Lees dan zeker even verder!

Vanaf deze maand zal er een nieuw betalingssysteem gebruikt worden door Nederlandse banken. Dit geeft je vanaf de zomer de mogelijkheid om te allen tijde in 5 seconden geld over te schrijven naar een andere rekening. Op dit moment kan het nog een aantal dagen duren voor je geld effectief is overgeschreven. Vaak duurt het zelfs nog langer als je bijvoorbeeld in het weekend een betaalopdracht uitvoert.

Voorlopig zullen de volgende banken zich aansluiten op het nieuw systeem: ABN Amro, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank, RegioBank en Knab. Uiteraard zullen ze eerst een tijdje het systeem testen tussen eigen medewerkers met gewone betaalrekeningen. Daarna zullen er ook klanten gebruik kunnen maken van het nieuwe systeem voor overboekingen. Binnen een aantal maanden (naar alle waarschijnlijkheid rond de zomerperiode) zal dit van start gaan.

Vergeet niet dat dit nieuwe systeem enkel werkt voor overboekingen en niet voor pin- of iDeal-betalingen. Ook bulktransacties zullen nog niet sneller verwerkt kunnen worden. Als je baas dus bijvoorbeeld op vrijdag alle lonen betaald wil dit nog niet zeggen dat dit op dezelfde dag nog op de bankrekening staat.

Fraude?
Uiteraard is er de dag van vandaag veel fraude aan de gang bij betalingen die uitgevoerd worden. Ik hoor je al denken ‘Als het geld zo snel wordt overgeschreven, dan kan het toch ook eens zo snel onderschept worden door fraudeurs?’. Maar daar hoef je je geen zorgen om te maken. Het nieuwe systeem zal goed gemonitord worden. Hiernaast worden ongebruikelijke transacties ook in het nieuwe systeem gedetecteerd. En is het uiteraard aan de banken om hun klanten goed door te lichten voordat transacties worden verricht.

Ben je een kleine ondernemer of particulier?
Als je een kleine ondernemer bent kan je uit dit nieuw systeem zeker en vast voordeel halen. Soms is er bijvoorbeeld nog geen betaalautomaat in de winkel aanwezig om omdat dit extra kosten met zich meebrengt. Maar vanaf de zomer is de instant payment hiervoor te gebruiken als gratis alternatief.

Ook voor particulieren is er voordeel te behalen aan het nieuwe betaalsysteem. Bijvoorbeeld bij online transacties die u maakt bij overboeken van geld voor aankopen op online advertentieplaatsen zoals marktplaats.nl en speurder. De koper kan niet meer doen alsof hij heeft betaald via een nep-app en u als verkoperkunt direct zien of het geld daadwerkelijk op uw rekening is binnengekomen.

Hoe kan je van het systeem gebruik maken?
Voorlopig stappen er 7 Nederlandse banken naar het nieuwe systeem over. Zij zullen allemaal hetzelfde systeem gaan gebruiken. Andere Europese banken zitten misschien niet in datzelfde systeem op heden, waardoor de betalingen niet zo snel kunnen gaan. Op termijn moeten al deze systemen wel snel met elkaar kunnen communiceren. De bedoeling is dus dat er ook tussen Europese banken overboekingen op 5 seconden kunnen plaatsvinden.

Let er wel op dat nog niet alle banken in Nederland op dit systeem zullen overstappen. Een aantal kleine banken blijven voorlopig nog bij het oude systeem.

Join the conversation

Winkelmand 0
RECENTLY VIEWED 10
Hoofdmenu

Keurenplein 41
1069 CD Amsterdam
Box D925